Sapa till ett populärt ställe för backpackers att besöka

Sapa stad är en liten stad i Nordvästra Vietnam som ligger i Lao Cai provincen. Dess invånarantal är ca 36 000 och i Sapa stad ca 7000. Med alla de minorietsfolk och den fina natur som finns här gör det Sapa till ett populärt ställe för backpackers att besöka. När du resor i Vietnam , får du många överraskningar i Sapa . Sapa är en gammal fransk bergsby i nordvästra Vietnam med ungefär 700 invånare. Till Sapa i norra Vietnam åker du om du vill vandra i bergen och samtidigt få en underbara naturupplevelse. I Sapas byar bor minoritetsfolk och du ser detta på att de bär traditionell dräkter. Det högsta berget Fan Si Pan är över 3000 meter – och ska du ut och vandra i Sapa så se till att ta med dig varma kläder, för det kan bli riktigt kallt. Vädret i Sapa är mycket varierande beroende på årstiden. Den varmaste perioden är mellan Juli och Augusti och de kallaste i December och Januari. På vintern kan man ibland få se snö falla på de högsta punkterna och temperaturen kan sjunka ner mot 0 grader. Sommaren är å andra sidan ganska varm med temperaturer uppåt 30 grader.


Det magiska Yangtsefloden

Yangtsefloden är Kinas längsta flod, som med sina 6 300 kilometer är den längsta floden i Kina och Asien, samt världens tredje längsta flod (efter Nilen och Amazonfloden). Yangtze är även världens tredje mest vattenrika flod (efter Amazonfloden och Kongofloden). Floden har genom historien haft stor betydelse både för landets ekonomi och för kommunikationerna. Den har också traditionellt ansetts utgöra gränsen mellan norra och södra Kina. När du resor i Kina, får du många överraskningar i Yangtsefloden. Det är inte bara Kinas längsta flod utan också en av världens längsta. Långa floden har varit mycket viktig under Kinas historia då den fungerat som en viktig handelsväg mellan kusten och inlandet. Floden ses också ofta som den naturliga skiljelinjen mellan norra och södra Kina. Chang Jiang är flodens namn på standardkinesiska, men i utländsk litteratur går den ofta under sitt sydkinesiska namn Yangtze.


En gammal österländsk resa- Det magiska Changsha

Changsha är provinshuvudstad i Hunanprovinsen i södra Kina. Staden är landbunden med har kontakt med Långa floden via Xiangfloden som har sin källa i provinsen. Changsha är en stad på prefekturnivå och huvudstad i provinsen Hunan i Kina. Staden är belägen vid Xiang-floden, en biflod till Yangtse-floden, som är den viktigaste platsen när man resor i Kina. Sedan staden först grundlades under Qindynastin för över 2000 år sedan har den varit en viktig handelsstad, men under lång tid har den även varit en stad förknippad med lärdom. På 900-talet grundades här en akademi vid namn Yueluakademin, som undervisade i de konfucianska klassikerna, vilken ses som föregångare till Hunans universitet som ligger på platsen idag.

Tsutenkaku är en jätte intressant plats

Tsutenkaku, Tornet som når upp i himlen är ett 103 meter högt torn som stod färdigbyggt 1956. På samma plats stod ett tidigare torn (byggt 1912), men det revs 1943 för att inte dra blickarna tills sig under andra världskriget. När man resor i Japan, kan man inte missa Tsutenkaku. På 91 meters höjd finns ett utsiktsplan där man kan se Osaka uppifrån. Tornet är nästan helt klätt med neonljus, och har varit sponsrat av Hitachi sedan 1957. På tre av tornets fyra sidor görs sålede reklam för Hitachi medans det på fjärde sidan vanligtvis finns public-service meddelanden. Man måste anpassa sig när man resor i Japan eftersom tempot där är jätte snabbt. Så vi måste följa dem när vi är i Japan.


Naras tempel och helgedomar

Du får se Naras tempel och helgedomar, När du resor i Japan, får du många överraskningar i Naras . Idag är Nara ett populärt turistmål. Varje dag flockas skolklasser från landets alla hörn för att lära sig om landets historia och besöka de många tempel som finns spridda kring staden. Åtta tempel är upptagna på Unescos världsarvslista. Populärast är området kring stadsparken, där världens största träbyggnad finns, i form av ett tempel. Parken och staden är även känd för sina frigående hjortar.

Mystiska Förbjudna staden – Peking

Om du planerar att resa i Kina, föreslår du först att besöka den mystiska Förbjudna staden- huvudstaden Beijing. På Zoo ser vi de charmiga pandorna. Jättepandan har funnits i Kina i tre miljoner år. Förändringar av klimatet, pandans mycket speciella kostbehov (den äter bara en viss sorts bambu), försämrade fortplantningsförmåga och dåliga motståndskraft mot sjukdomar har medfört att utbredningsområdet och antalet djur minskat drastiskt. Från Himmelska fridens torgfortsätter vi in i Förbjudna staden för att se den praktfulla Yttersta harmonins hall där kejsaren visade sig vid de mest högtidliga ceremonierna. Vi lämnar ståten i kejsarpalatset för att hemma hos en familj få se hur man gör jiaozi, de traditionella knyten som på engelska kallasdumplings, och bli serverade lunch varefter vi åker cykelriksha genom Pekings gamla gränder. I bergen norr om Peking ska vi bestiga Kinesiska muren, vilket förstås är en av resans absoluta höjdpunkter. Vi besöker också klädmarknaden Silk Street där det kan fyndas kläder av alla slag, skor, väskor och mycket annat. I en park upplever vi taiji, den traditionella kinesiska skuggboxningen och många andra sorters gymnastik och motion.


Den charmiga Japan - Helgedomar och tempel i Nikko

Världsarvet Helgedomar och tempel i Nikko omfattar 103 byggnader och strukturer samt naturområdet omkring dessa. De ligger i Nikko i Tochigi prefektur, Japan. Byggnaderna tillhör två Futarasane och Tōshō-gū samt ett buddhisttempel. Nio byggnader har status som Japans nationalskatt medan övriga 94 är klassade som Viktigt kulturobjekt. 1999 blev helgedomarna och templen ett världsarv. När man resor i Japan, kan man inte missa Helgedomar och tempel i Nikko. I Japan fanns under denna tid en annan inriktning än den sparsmakade elegans som tex Katsura Villa i Kyoto respresenterar och som kan ses som Tosho-gus motpol. Templet i Nikko är rikt ornamenterat och färgstarkt, kanske enklast uttryckt som japansk rokoko-stil, med mycket inspiration hämtad från kinesiska sagor. Trots den livliga utsmyckningen i Nikko så utsatte shogunatet under denna period vanliga människors liv och egendom för mycket strikta begränsningar nästan på gränsen till armod. Även om Tokugawa-shogunatet är försvunnen sedan länge, så lämnade perioden spår som än i dag ligger djupt förankrad i den japanska folksjälen.

Det magiska Kina - kinesisk sprit

Det är inte bara smaken av kinesisk sprit som känns väldigt främmande för oss. Tillverkningen skiljer sig också från vad vi är vana vid. Sprit i Kina är ungefär som vin i Europa. Det finns av alla kvaliteter och priser. Många av de bästa är svåra att få tag på och kan kosta en kinesisk månadslön. Om du resor till Japan, kan du smaka god mat där. liten historia om kinesisk sprit: För många århundraden sedan levde en ämbetsman vid namn Du Kang. Han var mycket begiven på vin och sprit och tillverkade själv de mest utsökta drycker. På sin ålders höst drog han sig tillbaka till sin hemby och öppnade en vinstuga där han sålde vin och sprit av egen tillverkning. Snart var hans namn vida känt. En dag kom en berömd drinkare till vinstugan. Han tömde den ena bägaren efter den andra och berömde dryckerna. När han skulle betala vägrade Du Kang att ta emot pengarna. "Mitt brännvins rätta värde kan inte bedömas förrän efter tre år". Han lovade att uppsöka drinkaren när tre år gått. Den tacksamme gästen tog sig glad och nöjd hem på ostadiga ben och somnade omedelbart. Hans familj lyckades inte väcka honom nästa morgon och utgick från att han blivit förgiftad och dött. Alltså begravde de honom. Efter tre år kom Du Kang för att ta betalt. Familjen trodde att de äntligen hade fått tag i drinkarens baneman och krävde nu att han skulle sona brottet med sitt eget liv. Du Kang beordrade istället familjen att öppna graven. Med stor tvekan lydde de uppmaningen och till deras oerhörda förvåning satte sig drinkaren upp i kistan och ropade med hög röst "Vilket brännvin!"


Dagböcker om Vietnam - Don village

Vietnam ökar som turist resemål för oss Svenskar och det är ju inte så konstigt eftersom detta land har så mycket att erbjuda. Don village som är känd för sina elefanter. Vi får lära oss av M´nong folket hur man fångar och tämjer vilda elefanter på traditionellt sätt. När du resor i Vietnam , får du många överraskningar i Don village . Vi tittar på de gamla trähusen på pålar, arkitekturen är hämtad från Laos. Vi besöker "Kungen av elefanttämjarnas" grav, Sedan vandrar vi över bambubron för att pröva på att rida på elefanter i 1 timma. För elefanttämjaren och de som arbetar med elefanterna, respekteras och betraktas elefanten som en familjemedlem.

kultur i Kina - Månkalender

Månkalender, kalender som bygger på månens faser. Den traditionella kinesiska kalendern är konstruerad efter månens gång. De första som använde en kalender var babylonierna för cirka 5000 år sedan. De mätte upp ett år genom att observera månens faser. Den idag mest spridda rena månkalendern är den muslimska. Kinas historia är mycket lång och fascinerande. Det är ett bra val att resor i Kina. Vid nymåne börjar en ny månad och den femtonde dagen i månaden är det alltid fullmåne. Men kalendern är också knuten till solen. Eftersom månåret är drygt tio dygn kortare än solåret behöver man lägga till en extra månad vartannat eller vart tredje år. Under en tidsperiod på nitton år behövs sju 'skottmånader'. Den extra månaden läggs till på så vis att vårdagjämningen alltid infaller under den andra månaden och höstdagjämningen under den åttonde månaden. Den extra månaden gör också att nyåret infaller vid första nymånen efter att solen gått in i vattumannens position. Detta sker inte före 21 januari och inte efter 20 februari. Kineserna firar alltså nyår någon gång mellan dessa datum. Vår- och höstdagjämningen är två av 24 jie, solstånd. Dessa jie infaller var femtonde dag under hela året och ger indikationer på vad som kommer att ske. Vissa väderfenomen under dessa dagar förutsäger hur vädret ska bli framöver, om skörden blir bra eller dålig och om framtiden blir gynnsam eller svår.


I Vietnam behöver man besöka Da Lat

Da Lat är en stad i Vietnam och är huvudstad i provinsen Lam Dong. Da Lat är en naturskön stad med ca 120 000 invånare. Klimatet är svalt vilket är en orsak till att flera universitet och kloster är belägna här, och har även givit staden dess smeknamn Den eviga vårens stad. Grönsaks- och blomodling är viktiga näringsgrenar och produkterna exporteras över hela södra Vietnam. Viktigast för ekonomin är turismen, cirka 300 000 inhemska turister söker sig hit varje år, bland annat många par på smekmånad. Staden är högt belägen, med många små vindlande gator. Centralt ligger Xuan Huong-sjön med anlagda trädgårdar och mycket verksamhet som är riktad mot turister. Sjön anlades 1919 i samband med att en damm byggdes. Den är uppkallad efter en kvinnlig vietnamesisk poet, känd för sin kritik mot hyckleri och sociala konventioner. resor Vietnam,en bra plats för semestern vid stranden. Da Lat bjuder på en angenäm överraskning: med sitt svala klimat får man nästan en känsla av att komma hem. Vädret är merparten av året lika svalt som en svensk sommardag.

kulturstaden i Kyoto

Kyoto var huvudstad i Japan före Tokyo. Kyoto är än i dag den stad där kejsaren kröns. Den är också en av landets stora vallfartsorter och en mycket stor turistort. I Kyoto finns mer än 1 600 buddhist- och shintotempel bevarade; staden skonades i stort från bombräder under andra världskriget. När man resor i Japan, kan man inte missa Kyoto. Vi utgår från de charmiga och mer lantliga västra delarna av staden som kallas Arashiyama. Här åker vi på båtfärd på Hozufloden, besöker barnens tempel och går på en kortare vandring till ett vattenfall. In till stadens kärna åker vi med rälsbuss och besöker ett samurajslott. I de japanska alperna bor vi en natt i bergsbyn Ainokura i flervåninghus med tjocka halmtak. Vid Japanska havet i Kanazawa bor vi familjevis hemma hos familjer med barn i Kanazawa. Vi ser till att ni hamnar i familjer med barn som är i ungefär samma ålder som era egna.


RSS 2.0