kultur i kina - Te

I Europa började vi dricka te först på 1600-talet, då det introducerades av tyskarna. I England såldes te till allmänheten första gången 1657 och presenterades då som en "gudomlig dryck". I Kina har te varit känt i ca 4 000 år. Till en början användes det som medicin. Man visste att det var lugnande, hjälpte mot trötthet och förbättrade matsmältningen. Ungefär 200 år före vår tideräkning blev te en vanlig dryck i Kina. Lu Yu publicerade en vetenskaplig avhandling, "Boken om te", år 780. Där beskrivs teets ursprung, hur jord och miljö påverkar växten, hur teet plockas, bearbetas och sorteras. Han beskriver t o m hur valet av lämplig tekopp går till. Fram till 900-talet dominerade tegelstenste. På 1100-talet började man smaksätta teet med väldoftande blommor, t ex jasmin. Först på 1200-talet började man använda helbladste. Jäst te, det vi kallar "svart te" och kineserna "rött te" började tillverkas på 1400-talet. Kina har en lång historia. Det finns många olika kultur- och naturarvar över hela landet. Bergen och vattnen här är mycket attraktiva. Det är ett bra val att resa i Kina.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0